Rychlé tipy

Výživové poradenství

JEZTE BRZY A ČASTO (KAŽDÉ 2,5-3 HODINY)

Pokud začnete svůj den snídaní a během dne pak sníte dalších 4-5 jídel, vaše tělo bude mít stále dostatek energie. Pokud budete jíst průběžně, budete mít také dost energie na to činit zdravá rozhodnutí a vyhnete se situacím, kdy většinu denního příjmu kalorií zkonzumujete najednou večer. Svačiny mezi jídly jsou také dobrý nápad. V dětství vás možná maminka varovala, abyste si už nic k jídlu nedávali, protože bude večeře - ale o to právě jde, když si něco malého dáte, na večeři se potom nepřejíte. A pokud budete jíst každé 2,5 až 3 hodiny, udržíte tak hladinu vašeho krevního cukru v rovnováze. Svačinky by měly obsahovat vysoký podíl proteinů, sacharidů bohatých na vlákninu a "správné" tuky. Skvělou variantou jsou proteinové koktejly nebo proteinové tyčinky nahrazující jeden chod.

KOŘENÍ DODÁVÁ CHUŤ

Koření jako oregano nebo petržel jsou skvělým způsobem jak dodat jídlu chuť, aniž byste mu tím přidávali kalorie. Vhodné jsou také speciální kořenící směsi na maso, saláty nebo plody moře.

DODRŽUJTE PITNÝ REŽIM

Hydratace je nesmírně důležitá - a není lepšího prostředku, jak jí dosáhnout, než voda. Dodržováním pitného režimu předejdete postupnému vysychání pojivové tkáně okolo svalů a kloubů. Dostatek tekutin v těle též blahodárně působí na stav svalové tkáně a celkovou flexibilitu.

SNAŽTE SE, ABY KAŽDÉ VAŠE JÍDLO OBSAHOVALO SPRÁVNÝ POMĚR BÍLKOVIN, SACHARIDŮ A ZDRAVÝCH TUKŮ

Každé vaše jídlo by mělo obsahovat kombinaci průmyslově nezpracovaných sacharidů (celozrnné výrobky, ovoce a zelenina), bílkovin a zdravých tuků. Tak se vám povede udržet si stabilní hladinu energie a také držet hlad na uzdě. Pokud budete tuto trojkombinaci jíst každé 3 hodiny, bude vaše tělo šlapat jako dobře promazaný stroj. Stačí si zapamatovat: 3x3! Ať už se snažíte zhubnout nebo si budujete svalovou hmotu, pokud po delší dobu (4-5 hodin) nejíte, vaše tělo přepne do režimu "hladovění" a začne spalovat svalovou hmotu místo tuku! Když budete jíst častěji a v malých porcích, povzbudí to váš metabolismus a dostanete se rychle do formy.

POHYB JE DŮLEŽITÝ V KAŽDÉM VĚKU

To je zcela jasné! Cvičení je prospěšné pro všechny systémy v těle a udržuje je na té nejvyšší úrovni, ať už je nám kolik chce let. Naše tělo nebylo stvořeno k sedavému způsobu života. 

LNĚNÝ OLEJ A RYBÍ TUK

Každý člověk by měl v lednici mít lahev lněného oleje a lahev rybího tuku. Tělo ze lněného oleje a rybího tuku získává esenciální mastné kyseliny omega-3 a omega-6. Jedna nebo dvě lžíce kteréhokoliv z nich denně (nejlépe jedna ráno a jedna večer) bude bohatě stačit - a můžete ji třeba zamíchat do koktejlu nebo do ovesné kaše.

POKUD NĚCO ZNÍ AŽ MOC DOBŘE NA TO, ABY TO BYLA PRAVDA, PAK TO PRAVDĚPODOBNĚ PRAVDA NENÍ

Neexistuje žádný rychlý způsob, jak zhubnout. Žádné kouzelné koktejly nebo tablety vám nepomohou vybudovat svalovou hmotu rychleji než správná strava a cvičení. Na našich webových stránkách a na stránkách www.coreperformance.com získáte řadu užitečných tipů ohledně správné výživy, cvičení a regenerace.

MÉNĚ NOHOU

Co se týče konzumace bílkovin - 1,2 až 1,7 gramu na jeden kilogram tělesné hmotnosti na den - platí pravidlo "čím méně nohou, tím lépe". Dejte přednost rybě před kuřecím masem; zároveň je pro vás lepší kuřecí maso než hovězí nebo vepřové. Vyhýbat se samozřejmě nemusíte žádnému masu, za předpokladu, že se jedná o maso libové, že z něj odstraníte kůži a že jej neupravujete smažením nebo marinováním v oleji.

STARÉ DOBRÉ OVESNÉ VLOČKY

Cereálie mají jen malou výživovou hodnotu a často obsahují neúměrné množství cukrů a kalorií. Staré dobré ovesné vločky jsou mnohem lepší volba!

DOBRÁ VOLBA

Skvělou potravinou a tudíž dobrou volbou, pokud chcete jíst zdravě, je losos. Obsahuje větší podíl bílkovin než ostatní masa a je plný esenciálních matných kyselin omega-3, které pomáhají předcházet srdečním chorobám.

VELIKOSTI PORCÍ

Nejjednodušším způsobem, jak odhadnout správnou velikost porce, je řídit se pravidlem, že kus ryby nebo masa by měl být velký zhruba jako balíček karet a porce přílohy (rýže nebo těstovin) asi jako sevřená pěst. Pokud budete jíst častěji a v menších porcích, bude vaše tělo mít čas všechny živiny z potravy správně strávit.

EFEKTIVNÍ DIETA A OŘECHY

Oříšky jsou skvělou součástí každé diety. Jsou bohaté na tuky, ale zde se jedná o zdraví prospěšné tuky, které jsou pro naše tělo nezbytné. Také obsahují bílkoviny a vlákninu. Čtvrt šálku ořechů a sklenice odstředěného mléka jsou skvělá svačinka, a oříšky můžete též přimíchat do salátů a dalších receptů. Největší výživovou hodnotu mají mandle, kešu, pekanové a makadamové ořechy.

SNÍDEJTE KAŽDÝ DEN!

Pokud vynecháte snídani, vaše tělo vám moc nepoděkuje. Ráno, když se probudíte, vaše tělo je právě v režimu "hladovění". Pokud se nenajíte, vaše tělo bude nadále spalovat zásoby glykogenu a tím pádem svalovou hmotu (ne tuky), aby mělo energii. I váš metabolický výdej bude pomalejší. Během dne bude váš hlad narůstat a většinu denního příjmu kalorií pak zkonzumujete večer. Proto začněte den snídaní a následně jezte malé jídlo každé 2,5-3 hodiny.

VYHÝBEJTE SE POTRAVINÁM OBSAHUJÍCÍM KUKUŘIČNÝ SIRUP

Kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy je velmi koncentrované sladidlo. I malé množství je kalorickou bombou. Kukuřičný sirup najdete v řadě běžných potravin: kečupu a podobných omáčkách, limonádách, ovocných nápojích a v dalších průmyslově zpracovaných potravinách. U každé potraviny si zkontrolujte složení, a pokud obsahuje kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, zkuste se radši poohlédnout po výrobku, který jej neobsahuje, i když to někdy může být těžké.

VÝHODY VLÁKNINY

Snažte se jíst co nejvíc vlákniny. Vláknina napomáhá vašemu trávení, reguluje hladinu cukru v krvi a dlouhodobě přispívá ke zdraví kardiovaskulárního systému. Vlákninu najdete v ovesných vločkách, zelené a listové zelenině i jako potravinový doplněk. Nejčastěji je obsažena v sacharidech, což je další důvod, proč se jich rozhodně nevzdávat. Snažte se, aby každé vaše jídlo bohaté na sacharidy obsahovalo též 3g vlákniny.

BAREVNÝ SALÁT

Čím barevnější, tím lepší. Saláty z listového špenátu a římského salátu jsou barevnější než ty, v kterých je jen ledový salát. Vyhýbejte se bramborovému salátu a dalším salátům s majonézovými či smetanovými zálivkami.