Potravinové skupiny

Výživové poradenství

Potravinové skupiny - jaké potraviny si vybírat při hubnutí

MLÉČNÉ VÝROBKY

Množství uvedené v tabulce obsahuje 12g sacharidů, 8g bílkovin, 0,5 až 5 gramů tuku a 365-520 kJ.

Mléko je nejlepším zdrojem vápníku. Je také skvělým zdrojem bílkovin, fosforu, vitamínů skupiny B a vitamínů A a D.

 

 

 

Kuchyňská jednotka

Metrická jednotka

odstředěné mléko

1 šálek

250ml

sušené odstředěné mléko

2 polévkové lžíce

25g

nízkotučný bílý jogurt (z odstředěného mléka)

1 šálek

250ml

sójové mléko

1 šálek

250ml

sójové mléko v prášku

2 lžíce

25g

OVOCE

Uvedené množství obsahuje 10g sacharidů a 170 kJ.

Ovoce je cenným zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny (především je potřeba zdůraznit vysoký podíl vitaminu C v citrusových plodech a ovocných šťávách). Ovoce můžete konzumovat čerstvé, sušené i kompotované, ale pouze pokud neobsahuje přidaný cukr. Pokud není v tabulce uvedeno jinak, hodnoty se týkají čerstvého ovoce.

 

Kuchyňská jednotka

Metrická jednotka

Ananas čerstvý

1/2 šálku

90g

Ananas kompotovaný

3 kroužky

90g

Angrešt

3/4 šálku

120g

Banán*

1 malý

80g

1/2 středního

Broskve čerstvé/kompotované

1 střední

115g

Broskve sušené

2 poloviny

20g

Datle sušené

2-3 střední

15g

Fíky

1 velký

60g

Fíky sušené

1 velký

15g

Granátové jablko

1/2 malého

135g

Grapefruit

1/2 velkého

150g

Hroznové víno*

10 středních kuliček

60g

Hrušky čerstvé/kompotované

1 malá

90g

Hrušky sušené

2 poloviny

20g

Jablečný protlak bez přidaného cukru

1/2 šálku

125ml

Jablko

1 malé

110g

Jablko sušené

5 kroužků

15g

Jahody

1 šálek/12 středních

150g

Kdoule

1/2 malé

80g

Kiwi

1 střední

90g

Kumquat

4 střední

65g

Kvajáva

2 malé

100g

Liči

5-6 středních

90g

Lokvát (japonská mišpule)

4-5 středních

105g

Maliny

1/2 šálku

80g

Mandarinka

1 velká

135g

Mango

1 malé

85g

Marakuja

6 středních

100g

Meloun cukrový

1 čtvrtina

150g

Meloun vodní (nakrájený na kostičky)*

1/4 šálku

130g

Meruňky čerstvé/kompotované

2 střední

100g

Meruňky sušené

4 poloviny

20g

Moruše

1 šálek

100g

Opuncie

2 střední

150g

Papája (nakrájená na kostičky)

2/3 šálku

90g

Pomeranč

1 malý

130g

Rozinky/sultánky*

25ml/2 polévkové lžíce

15g

Rybíz

1/4 šálku

120g

Rybíz sušený*

1 vrchovatá lžíce

15g

Salát z čerstvého ovoce

2 vrchovaté lžíce

70g

Šťáva z čerstvého ovoce bez přidaného cukru*

1/3 šálku

80ml

Švestky

o průměru 1cm

100g

2 střední/3-4 malé

Švestky sušené

2 střední

20g

Třešně čerstvé/kompotované

10 velkých

100g

 

*Ovoce označené hvězdičkou obsahuje vysoký podíl glukózy a mělo by se tedy konzumovat jen v omezené míře.

Vyhýbejte se též velmi zralému až přezrálému ovoci, neboť také obsahuje velké množství glukózy.

ŠKROBY

Uvedené množství obsahuje 15g sacharidů, 2g bílkovin a 285 kJ.

Celozrnné výrobky a luštěniny jsou výborným zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B a železa.

 

Kuchyňská jednotka

Metrická jednotka

CHLÉB A KREKRY

chléb (pouze tmavý nebo žitný)

1 krajíc

30g

rýžový/kukuřičný koláč

3

30g

kukuřičné chlebíčky

3

30g

ŠKROBOVÁ ZELENINA (tepelně upravená)

rýže/těstoviny

1/2 šálku

125ml

vařený/pečený brambor

1 střední

80g

šťouchané brambory

1/2 šálku

125ml

batáty

1/4 šálku

65g

kukuřice (sterilovaná, bez přidaného cukru)

1/2 šálku

90g

krupička z kukuřice

1/2 šálku

65g

popcorn

3 šálky

55g

ságo/tapioka/ječmen

1/2 šálku

60g

CEREÁLIE

ovesné vločky

1/2 šálku

125ml

müsli

1/2 šálku

125ml

MASO A BÍLKOVINY

Všechny potraviny v této skupině jsou skvělým zdrojem bílkovin a mnoho z nich obsahuje též významné množství železa, zinku, vitamínu B12 a dalších vitamínů ze skupiny B. Cholesterol najdeme jen v potravinách živočišného původu, naproti tomu v potravinách rostlinného původu žádný cholesterol není. Z masa před přípravou odstraňte veškeré viditelné tučné části a u drůbežího masa odstraňte kůži.

POTRAVINY S NÍZKÝM OBSAHEM TUKU

Uvedené množství obsahuje 7g bílkovin, 3g tuku a 230 kJ.

Luštěniny obsahují jen minimální množství tuku, zato ale mají vysoký podíl sacharidů; u položek v této tabulce se množství sacharidů liší a proto jej neuvádíme.

 

Kuchyňská jednotka

Metrická jednotka

fazole v rajčatové omáčce

1/3 šálku

90g

sušené luštěniny - např. červené fazole/bílé fazole/cizrna/hrách/čočka

1/3 šálku

70g

sójové boby

1/4 šálku

40g

vaječné bílky

2 bílky

 

extrudovaná rostlinná bílkovina (sójové maso)

1/3 šálku

80g

cottage cheese bez tuku/nízkotučný tvaroh

1/4 šálku

65g

nasolené hovězí maso v konzervě

1 tenký plátek

30g

kýta/svíčková

3,5x5x1,5 cm

30g

libové mleté maso

2 polévkové lžíce

30g

rostbíf

10x10x3 cm

30g

sušené hovězí maso bez tuku

1/3 šálku

30g

sušené zvěřinové maso bez tuku

1/4 šálku

20g

hovězí vývar

2 polévkové lžíce

30g

libová šunka

2 tenké plátky

40g

vepřová pečeně

11x6,5x0,5 cm

30g

skopová pečeně

11x6,5x0,5 cm

30g

kuřecí maso (bez kůže)

- stehýnka (spodní část)

1 malé

40g

- křidýlka

1 malé

40g

- prsa

1/2 malé

40g

- stehna

1/2 střední

40g

krůtí maso (bez kůže)

-

40g

srdce

-

30g

jehněčí ledviny

1 ledvina

30g

hovězí ledviny

1/4 ledvina

30g

játra hovězí i jehněčí

3,5x2,2x0,5 cm

30g

dršťky

3,5x2,2x0,5 cm

30g

paštiky, např. játrová

6 čajových lžiček

30g

krabí maso v konzervě

1/2 šálku

70g

rybí maso

- pamakrela jižní/parmice

5x2,5x3 cm

40g

- treska jednoskvrnná

7x6x1,5 cm

50g

- sardinky v rajčatové omáčce

1/2 sardinky

40g

- sardinky ve vlastní šťávě

2 sardinky

30g

- mořský jazyk vařený v páře

1 malý

60g

- pstruh vařený v páře

5x6,5x3 cm

40g

- tuňák ve vlastní šťávě (plechovka)

2 vrchovaté lžíce (1/2 plechovky)

40g

- hejk/hruj kapská/treska obecná/pražma obecná/treska bezvousá

5x5,5x3 cm

70g

slávky/ústřice, čerstvé nebo v plechovce

1/2 plechovky

70g

krevety vařené

2 velké/3 střední/7 malých

50g

langusta

1 polovina

60g

garnáty

20-25 kusů

50g

šneci vaření

10 kusů

70g

POTRAVINY SE STŘEDNÍM OBSAHEM TUKU

 

Kuchyňská jednotka

Metrická jednotka

nízkotučný sýr

3x3x3 cm

30g

sýrová pomazánka

6 lžiček

30g

vejce (celé)

1 střední

50g

orestované a následně dušené hovězí

12x6x0,5 cm

30g

hovězí oháňka

5x5 cm

30g

vepřová huspenina

3 tenké plátky

50g

šunka

2 tenké plátky

40g

vepřová kotleta

1/3 střední

30g

skopová kotleta

-

30g

kalamáry smažené

1/2 šálku

50g

sleď uzený

12x7x1 cm

50g

sleď nakládaný

12x4,5x1 cm

30g

kaviár, čerstvý

2 lžíce

35g

losos v plechovce

1/4 plechovky

50g

sardinky v oleji

2 kusy

30g

ZELENINA

Zelenina je významným zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů. Snažte se každý den sníst alespoň jeden kus žluté a jeden kus zelené zeleniny. Pokud zeleninu vaříte, důležité je příliš ji nepřevařit. Snažte se jíst co nejvíce čerstvé zeleniny.

ZELENINA, KTEROU BYSTE MĚLI JÍST V OMEZENÉM MNOŽSTVÍ

Uvedené množství obsahuje 7g sacharidů, 2g bílkovin a 150 kJ.

 

Kuchyňská jednotka

Metrická jednotka

cibule, čerstvá/vařená

1/2 šálku

65g

červená řepa

1/2 šálku

100g

dýně

1/3 šálku

70g

hrách

1/3 šálku

65g

koktejl ze zeleninových šťáv

-

200ml

míchaná zelenina

1/3 šálku

65g

míchaná zelenina, vařená s cibulí a brambory

3/4 šálku

130g

mrkev čerstvá, strouhaná

3/4 šálku

140g

mrkev vařená

2/3 šálku

100g

rajčatová pasta

1 lžíce

15g

rajčatový protlak

1/3 šálku

70g

tykev pižmová

1/3 šálku

70g

zeleninová omáčka zahuštěná

2 lžíce

25ml

zeleninová polévka, nezahuštěná

3/4 šálku

-

ZELENINA, KTEROU MŮŽETE JÍST V JAKÉMKOLI MNOŽSTVÍ

Zkonzumované množství by však nemělo přesáhnout jeden šálek.

artyčok

jarní cibulka

rebarbora

brokolice

květák

růžičková kapusta

celer

lilek

ředkvičky

cibule šalotka

okurka

špenát

cuketa

paprika červená

tuřín

čekanka listová

paprika zelená

zelí čerstvé

čekanka obecná

petržel

zelí kysané

fazolové lusky

pórek

žampiony

hlávkový salát

potočnice lékařská

 

chřest

rajčata

 

TUKY

Uvedené množství obsahuje 5g tuků a 190 kJ.

Potraviny této skupiny jsou bohaté na vitamíny rozpustné v tucích. Ženy by měly denně zkonzumovat 3 porce, muži 5 porcí.

 

Kuchyňská míra

Metrická míra

avokádo

1/4 malého

30g

majonéza "light"*

2 lžíce

25g/ml

margarín

1 lžička

5g/ml

margarín "light"*

1,5 lžičky

7,5ml

máslo

1 lžička

5g/ml

olej arašídový/kokosový

1 lžička

5ml

olej sójový/kukuřičný

1 lžička

5ml

olej olivový*/slunečnicový*

1 lžička

5ml

olivy

9 středních

25g

slanina

1 plátek

10g

smetana nízkotučná

2 lžíce

25ml

smetana plnotučná

1 lžíce

12,5ml

zálivka na salát

- francouzská*

1 lžíce

12,5ml

- majonézová

2 lžičky

10ml

- nízkotučná*

2 lžičky

10ml

* Potraviny označené hvězdičkou jsou z hlediska obsahu tuků zejména vhodné při dietě zaměřené na redukci váhy. Ostatní potraviny z této tabulky byste neměli jíst vícekrát než jednou za měsíc.